• Veľtrh vzdelávania

          • Žiaci 9. triedy sa dňa 7.12. zúčastnili 16. ročníka Medzinárodného veľtrhu vzdelávania Pro Educo v Košiciach, kde sa mohli spoločne pozrieť do zákutia stredných škôl, zistiť informácie o školách, na ktoré si plánujú poslať prihlášky. Zároveň sa mohli porozprávať so študentmi, ktorí im ochotne odpovedali na všetko, čo žiakov zaujímalo. Taktiež navštívili školské poradenské zariadenie, ktoré im poskytlo poradenstvo v osobnom, vzdelávacom a kariérnom raste.

            Mgr. K. Chovancová

          • Mikuláš na našej škole

          • Ani sme sa nenazdali a je tu predvianočný čas. V ňom nesmie chýbať svätý Mikuláš. Žiaci netrpezlivo čakali na jeho príchod pripravení zaspievať mu pesničku, či zarecitovať básničku, ktorú sa naučili. Mikuláš prišiel spolu so svojim pomocníkom anjelikom, ale aj čertom. Mikuláša čakali rozžiarené očká detí, ktoré sa na tento deň veľmi tešili. Mikuláš ich odmenil balíčkom sladkostí.

            Ďakujeme, Mikuláš, tešíme sa zas na budúci rok.

            Mgr. Veronika Kluknavská

             

          • Exkurzia v botanickej záhrade v Košiciach pod názvom "Včelárstvo"

          • V rámci predmetu biológia sa žiaci 6. ročníka 23.11.2023 zúčastnili výstavy Včelárstva.

            Určite viete, že veľké množstvo našej potravy existuje len vďaka opeľovaniu včelami. Skúsení včelári nás zasvätili do tajomstiev života včiel v úli a výroby sladkého medu. Dozvedeli sme sa o liečivých účinkoch peľu, propolisu, materskej kašičky a včelieho jedu. Deti videli zblízka živé včely v pozorovacom úli, ochutnali rôzne druhy lokálneho medu, vyskúšali si výrobu vianočných ozdôb alebo sviečok z včelieho vosku. Všetky výrobky z včelích produktov si mohli aj zakúpiť. Na záver exkurzie sme si ešte pozreli exotické rastliny Botanickej záhrady.

            Mgr. Katarína Ondíková

          • Hvezdáreň a planetárium v Medzeve

          • Dňa 23.11. 2023 sa žiaci 4. a 5. ročníka spolu s pani učiteľkami Mgr. Kluknavskou a Mgr. Chovancovou vybrali do planetárie a hvezdárne, kde sa dozvedeli nielen to, aký je medzi týmito pojmami rozdiel, ale aj množstvo ďalších zaujímavých vecí o slnečnej sústave, o hviezdách, súhvezdiach... mali možnosť pozrieť si krásne makety a projektové práce planét, vyskúšať si rôzne vedecké hračky a hlavolamy.. táto exkurzia bola pre žiakov veľkým spestrením, keďže tému vesmíru preberali v týchto ročníkoch na hodinách prírodovedy ♥

             

            Mgr. Veronika Kluknavská

          • Gelnická dúha

          • Do okresnej výtvarnej súťaže "Gelnická dúha", ktorá prebiehala pod záštitou primátora mesta Ing, Dušana Tomaška, MBA sa zapojili aj žiaci našej základnej školy. Žiačka 2. ročníka Lenka Viktória Čermáková získala cenu organizátora a žiak 3. ročníka Martin Stopko vyhral 2. miesto v II. kategórii v ktorej súťažili žiaci prvého stupňa. Obidvom našim súťažiacim blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov.

             

          • Program v Alžbetinom dome pri príležitosti úcty k starším

          • "Hoc vlas vám šedivie a zrak sa zakalí, prijmite od detí najkrajšie pozdravy..."

            Naša Základná škola s materskou školou v Smolníku v spolupráci s OcÚ Smolník usporiadala dňa 27.10.2023  program na vyjadrenie vďačnosti a lásky k svojím starým rodičom.

            Svojimi básňami, scénkami, spevom a tancom im spríjemnili piatkové popoludnie. Bohatý program vyvolal na ich tvárach úsmev a radosť, kde aspoň na chvíľu pozabudli na svoje problémy, starosti a bôľky. Po programe žiaci odovzdali svojim starým rodičom vlastnoručne vyrobený sušený čaj, ktorý s láskou vyrobili v školskom klube.

            Našim starkým prajeme, aby touto etapou života kráčali v zdraví a aj radosťou z vnúčat si spríjemňovali svoju jeseň života.

          • Deň úcty k starším v ŠKD

          • Žiaci zo školského klubu deti pod vedením pani vychovávateľky, vyrobili čajík pre starých rodičov. S láskou nazbierali, nasušili a zabalili bylinky, ktoré svojim starým rodičom rozdali ♥ 

          • Mesiac úcty k starším

          • Prežiť nádherné popoludnie v škole so svojimi starými rodičmi je výnimočným zážitkom. Podarilo sa to našim DRUHÁKOM, ktorý si medzi seba pozvali najláskavejších ľudí – svojich starých rodičov. Babkám a dedkom pripravili krátky program, spoločne si preverili vedomosti z matematiky a slovenčiny.  Na chvíľku sa stali reportérmi a starkým kládli rozmanité otázky z ich detstva. Babičke a dedkovi pripravili sladký čajík, malé občerstvenie a spoločne vykúzlili nádherné jesenné umelecké diela.

            V závere deti odmenili svojich starých rodičov diplomom. Veríme, že toto nádherne prežité popoludnie sa stane krásnou spomienkou a o rok sa vidíme opäť.  

            Mgr. Katarína Ondášová

          • Haloweenske posedenie

          • Dňa 26.10. sa na krúžku Hravá komunikácia uskutočnilo halloweenske posedenie. Po dni strávenom na vyučovaní prišla vhod pauza v podobe stretnutia sa žiakov 3., 4. a 5. ročníka.

            Nechýbala veselá atmosféra, dobrá hudba spojená s tancom a malé občerstvenie.

            Ďakujeme za účasť!

            Mgr. Jana Tomašková

          • Deň zdravej výživy

          • Dňa 19.10.2023 sa na našej škole, v školskom klube detí, uskutočnila akcia "Deň zdravej výživy", určená pre prvý stupeň. Pani vychovávateľka žiakom a učiteľom nachystala čerstvé ovocie, sušené ovocie, zeleninu, oriešky, mrkvový koláč a rôzne pomazánky . Žiakom ukázala, že jesť sa dá nielen chutne ale aj zdravo. Nechýbal ani mini kvíz, kde deti mali uhádnuť, z akej zeleniny bol upečený koláč a z čoho boli vyrobené pomazánky.

            Veríme, že v dnešnej uponáhľanej dobe, plnej rýchleho občerstvenia, je dôležité si pripomínať, že na vyváženej strave záleží!

          • Korčuliarsky maratón v Gelnici

          • Žiaci našej školy, ktorí prejavili záujem, sa v piatok t.j. 13.10. zúčastnia akcie Korčuliarsky maratón na Zimnom štadióne v Gelnici.

            Odchod autobusu zo Smolníka: 7:38

            Príchod do Smolníka: 12:14

            Žiakom prajeme pekný športový zážitok.

             

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Milí žiaci, vážení rodičia, srdečne Vás pozývame na slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024, ktoré sa uskutoční 4.9.2023 (pondelok) so začiatkom o 8:00 v telocvični našej základnej školy.

          • Robotická informatika

          • V školskom roku 2022/2023 sme pilotne spustili v rámci hodín informatiky vyučovanie robotickej informatiky, ktoré absolvovali vybraní žiaci zjednotlivých ročníkov druhého stupňa. V rámci hodín sa mladší venovali najprv princípom mechatroniky, kde zo stavebnice sami postavilirobotické ramená a učili sa s nimi manipulovať a neskôr pracovali s laserovou gravírkou, kde už získavali základné skúsenosti s programovaním CNC. Na konci školského roka žiaci vytvorili prezentačné video zo svojej práce, ktoré môžete vidieť v prvom videu. 

            Starší žiaci zostavovali robota - jaštericu, ktorého následne oživovali- na arduino dosku nainštalovali ovládače a pomocou programovaciehojazyka Python v aplikácii Mixli učili robota kráčať, cúvať, otáčať sa, ale aj vykonávať súvislejšie pohyby.. video si môžete pozrieť tu: jašterica