• Svetový deň vody aj u nás

          • Dňa 22.3. sa od roku 1993 každoročne po celom svete oslavuje Svetový deň vody. Pri príležitosti pripomenutia si dôležitosti tejto vzácnej tekutiny sa na našej škole uskutočnilo projektové vyučovanie žiakov 1. a 2. stupňa. Žiaci všetkých ročníkov sa podieľali na tvorbe tematických projektov. 1. stupeň sa venoval čisteniu studničiek, 2. stupeň mal na starosti upratovanie plôch v okolí vodného toku. Týmto spôsobom sme si nielenže pripomenuli tento významný deň, ale aj prispeli k zveľadeniu okolia obce. 

            Mgr. Jana Tomašková

          • Noc s Andersenom 2024

          • Aj tento rok sa našej škole podarilo zapojiť do projektu Noc s Andersenom. Hoci čas a iné
            aktivity v tomto období nás prinútili uskutočniť túto akciu dopoludnia, deň pred oficiálnym
            začiatkom a iba s jednou triedou, i tak odchádzali deti s novými zážitkami.
            Vybrali sme si témy, ako 180 rokov od napísania svetoznámej rozprávky Snehová
            kráľovná od H.Ch.Andersena, 105.výročie od narodenia spisovateľky Márie Ďuríčkovej a
            poslednou témou bolo 90.výročie od narodenia spisovateľa Jozefa Pavloviča. Téma Deň vody,
            ktorá bola súčasťou aj Noci s Andersenom sa naplno rozvinula nasledujúci deň.
            Deti plnili rôzne úlohy, pozorne počúvali, súťažili, tvorili a prezentovali svoje výsledky.
            Deň sa niesol v znamení poznávania, zážitkov a dobrej nálady. Po vyhodnotení aktivít si deti
            odniesli nové vedomosti získané hrou a samozrejme malú pozornosť v podobe pohľadnice a
            nálepky s logom tohto zábavného dňa. Tešíme sa na budúci rok a veríme, že "prespávačka" v
            škole sa opäť podarí!

            Mgr. Anna Kováčová

          • 21. marec- Svetový deň Downovho syndrómu

          • Milí naši žiaci 1. aj 2. stupňa.

            Zapojme sa spoločne do ponožkovej výzvy a podporme tak Svetový deň Downovho syndrómu.

            Ukážme, že sme pozorní, láskaví a empatickí k týmto ľuďom.

            Obuj si zajtra, 21.3.2024, ponožky rôznej farby a príď do školy 😊🧦

             

          • Okresné kolo súťaže "Čo vieš o hviezdach"

          • Naši žiaci 5. ročníka Adam Madár a Bystrík Kovalič sa dňa 20.3.2024 popasovali s úlohami okresného kola v súťaži Čo vieš o hviezdach, ktoré sa konalo v Hvezdárni v Medzeve. Žiaci získali krásne prvé a druhé miesto, čím si zabezpečili postup na regionálne kolo, ktoré sa bude konať v Michalovciach.

            Po odovzdaní diplomov a hodnotných cien si žiaci mali možnosť pozrieť pomocou špeciálneho ďalekohľadu povrch Slnka, k čomu by sa za bežných okolností nedostali.

            Chlapcom srdečne blahoželáme a držíme palce v ich ďalších úspechoch.

             

            Mgr. Kristína Chovancová

          • Popularizácia programovania s mikrobitom

          • Dňa 18.3.2024 sa na našej škole uskutočnilo projektové vyučovanie s názvom Popularizácia projektovania s mikrobitom. Žiaci 4. a 9. ročníka mali možnosť vyskúšať si množstvo praktických úloh súvisiacich s informatikou, presnejšie programovaním. Workshop žiakov veľmi zaujal a my veríme, že nadobudnuté zručnosti a vedomosti zúročia aj v budúcnosti. 

            Mgr. Jana Tomašková

          • Projekt Deti deťom na Spiši

          • Dňa 12.3.2024 sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili projektu Deti deťom na Spiši pod vedením pani Mgr. Martiny Švarcovej z RVC. Na stretnutí sa venovali rôznym zábavným, ale aj poučným typom aktivít na rozvoj emocionálneho prežívania žiakov. 

            Mgr. Jana Tomašková 

             

             

          • Predchádzanie tragédiám v školskom prostredí

          • S odvolaním sa na závery multidisciplinárneho stretnutia zo dňa 19.12.2023 na tému šikany a duševného zdravia detí na území mesta Košice a Košického kraja, organizovaného zo strany zástupcu Úradu komisára pre deti v Košiciach JUDr. Ing. Otta Brixiho, ako aj v záujme zabezpečenia plnenia systémových opatrení za účelom predchádzania tragédiám v školskom prostredí, ktoré nás koncom roka 2023 zasiahli (Parchovany a ďalšie) predkladáme priložené brožúry odboru prevencie a kriminality MV SR.

             

             

            JUDr. Katarína Frimerová

            Hlavný radca

            Oddelenie koordinácie a programov prevencie kriminality

            Tieto súbory nájdete v nižšie priložených linkoch:

            radikalizacia_a_nasilny_extremizmus.pdf

            Kybersikana_final.pdf

            MINV_A5_Nenavistne_prejavy_ONLINE.pdf

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 6.3.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Súťaže sa zúčastnili žiaci prvého a druhého stupňa. Úspešnými boli žiaci 2. ročníka, ktorí nás budú reprezentovať na okresnom kole v Gelnici dňa 26.3.2024. Výhercom blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov a skúseností. 

            Mgr. Veronika Kluknavská

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci 3. až 7. ročníka sa rozhodli využiť svoj prázdninový čas efektívne a zúčastnili sa plaveckého výcviku pod vedením Mgr. Vladimíra Fritscha v Gelnici.

            Medzi žiakmi sa nachádzali plavci, ale aj úplní začiatočníci. Vďaka mentoringu sa žiaci naučili nové štýly plávania, cibrili si správne techniky a v neposlednom rade sa naučili správnu techniku dýchania pri plávaní.

            Počas výcviku mali možnosť zažiť simuláciu otvoreného búrlivého mora, kde otestovali svoje schopnosti. Skúšali si hľadanie a lovenie puku pod vodou, zahrali si vodné pólo a v neposlednom rade sa zúčastnili rôznych pretekov a súťaží. Počas výcviku sa z našich neplavcov stali plavci, ktorí sa taktiež zúčastnili pretekov v posledný deň výcviku, čím dopomohli vyhrať svojim tímom. Na záver každý žiak ukázal svoju obľúbenú techniku plávania, začo bol odmenený mokrým vysvedčením.

            Mgr. Chovancová

          • Okresné kolo Šaliansky Maťko

          • Dnes 16.2.2024 reprezentoval našu školu žiak 4. triedy Maximilián Erm v prednese povestí. Maxim túto súťaž už pozná veľmi dobre, keďže nás reprezentuje už tretí rok. Okrem diplomu a pekných cien si so sebou vždy priniesol aj mnoho rád a skúseností. Dnes v jeho kategórii súťažilo 6 detí z iných škôl nášho okresu a vyhral krásne 3. miesto. Srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa úspechov.

             

            Mgr. Veronika Kluknavská

          • Návšteva kina

          • Dňa 19.12.2023 sme so žiakmi 8. a 9. ročníka navštívili kino v Košiciach. Spoločne sme si pozreli fantasy muzikál s názvom Wonka, ktorý v sebe nesie nezameniteľnú predvianočnú atmosféru. Tešíme sa na ďalší vydarený kultúrny zážitok!

            Mgr. Janka Tomašková

          • Divadlo "Snehuliak"

          • Dňa 18.12.2023 nás navštívilo divadlo Sarus, ktoré pôsobí v Prešove.

            Toto krásne predstavenie "O snehuliakovi" spestrilo deň a vyčarilo úsmev na tvári deťom našej materskej školy a našim prvostupniarom.

          • Veľtrh vzdelávania

          • Žiaci 9. triedy sa dňa 7.12. zúčastnili 16. ročníka Medzinárodného veľtrhu vzdelávania Pro Educo v Košiciach, kde sa mohli spoločne pozrieť do zákutia stredných škôl, zistiť informácie o školách, na ktoré si plánujú poslať prihlášky. Zároveň sa mohli porozprávať so študentmi, ktorí im ochotne odpovedali na všetko, čo žiakov zaujímalo. Taktiež navštívili školské poradenské zariadenie, ktoré im poskytlo poradenstvo v osobnom, vzdelávacom a kariérnom raste.

            Mgr. K. Chovancová

          • Mikuláš na našej škole

          • Ani sme sa nenazdali a je tu predvianočný čas. V ňom nesmie chýbať svätý Mikuláš. Žiaci netrpezlivo čakali na jeho príchod pripravení zaspievať mu pesničku, či zarecitovať básničku, ktorú sa naučili. Mikuláš prišiel spolu so svojim pomocníkom anjelikom, ale aj čertom. Mikuláša čakali rozžiarené očká detí, ktoré sa na tento deň veľmi tešili. Mikuláš ich odmenil balíčkom sladkostí.

            Ďakujeme, Mikuláš, tešíme sa zas na budúci rok.

            Mgr. Veronika Kluknavská

             

          • Exkurzia v botanickej záhrade v Košiciach pod názvom "Včelárstvo"

          • V rámci predmetu biológia sa žiaci 6. ročníka 23.11.2023 zúčastnili výstavy Včelárstva.

            Určite viete, že veľké množstvo našej potravy existuje len vďaka opeľovaniu včelami. Skúsení včelári nás zasvätili do tajomstiev života včiel v úli a výroby sladkého medu. Dozvedeli sme sa o liečivých účinkoch peľu, propolisu, materskej kašičky a včelieho jedu. Deti videli zblízka živé včely v pozorovacom úli, ochutnali rôzne druhy lokálneho medu, vyskúšali si výrobu vianočných ozdôb alebo sviečok z včelieho vosku. Všetky výrobky z včelích produktov si mohli aj zakúpiť. Na záver exkurzie sme si ešte pozreli exotické rastliny Botanickej záhrady.

            Mgr. Katarína Ondíková

          • Hvezdáreň a planetárium v Medzeve

          • Dňa 23.11. 2023 sa žiaci 4. a 5. ročníka spolu s pani učiteľkami Mgr. Kluknavskou a Mgr. Chovancovou vybrali do planetárie a hvezdárne, kde sa dozvedeli nielen to, aký je medzi týmito pojmami rozdiel, ale aj množstvo ďalších zaujímavých vecí o slnečnej sústave, o hviezdách, súhvezdiach... mali možnosť pozrieť si krásne makety a projektové práce planét, vyskúšať si rôzne vedecké hračky a hlavolamy.. táto exkurzia bola pre žiakov veľkým spestrením, keďže tému vesmíru preberali v týchto ročníkoch na hodinách prírodovedy ♥

             

            Mgr. Veronika Kluknavská

          • Gelnická dúha

          • Do okresnej výtvarnej súťaže "Gelnická dúha", ktorá prebiehala pod záštitou primátora mesta Ing, Dušana Tomaška, MBA sa zapojili aj žiaci našej základnej školy. Žiačka 2. ročníka Lenka Viktória Čermáková získala cenu organizátora a žiak 3. ročníka Martin Stopko vyhral 2. miesto v II. kategórii v ktorej súťažili žiaci prvého stupňa. Obidvom našim súťažiacim blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov.